Marco

“De band die je opbouwt met patiënten. Ik geniet van heel kleine momenten.”

Werken met tbs-patiënten. En dan ook nog eens op de intensieve zorgafdeling. Je moet het maar kunnen. Marco doet het. Hij is sociotherapeut voor de patiënten die om wat voor reden dan ook niet op een reguliere afdeling kunnen functioneren. Maar onveilig voelt Marco zich nooit.

Een goede match

Na jarenlang groepswerk in de jeugdzorg, was Marco in 2014 toe aan iets nieuws. Een oud-collega die bij de Oostvaarderskliniek in Almere werkte, tipte hem. Het bleek meteen een goede match. Marco startte op de intensieve zorgafdeling Meresteijn. En daar heeft hij het nu nog steeds erg naar zijn zin. “Het werk past bij me. Ik ben een doener en ik hou van een beetje uitdaging. Dan zit je hier goed.” En ook heel belangrijk volgens Marco: authentiek zijn. “Het is voor patiënten belangrijk dat je jezelf bent en elke dag hetzelfde. Ze moeten weten wat ze aan je hebben.”

Patiënt helpen

Op Meresteijn verblijven in vergelijking met andere afdelingen weinig patiënten. De patiënten die er zijn, vormen een divers gezelschap. De gemene deler? Ze hebben intensieve zorg en veel een-op-eenbegeleiding nodig. “Het is ons doel om ze te stabiliseren, zodat ze kunnen doorstromen naar een reguliere afdeling”, vertelt Marco. “Ons uitgangspunt is wat de patiënt nodig heeft om te functioneren. Structuur, een dagritme en voorspelbaarheid helpen daarbij. Met de ene patiënt ga ik bijvoorbeeld mee naar ‘werk’. Terwijl de ander begeleiding nodig heeft bij de meest basale dagelijkse dingen. Wij hebben ook comfortrooms, die extreem prikkelarm zijn. Daar kunnen patiënten echt tot rust komen.”

‘Rij voorzichtig ouwe’

Waar Marco voldoening uithaalt? “De band die je opbouwt met patiënten. Ik geniet van heel kleine momenten. Zoals de straatjongen met de gouden tand, altijd vol bravoure, die – hoe antisociaal hij zich vaak ook gedraagt – na een dienst tegen mij zegt: ‘Rij voorzichtig naar huis, ouwe.’ En toen we een keer voor langere tijd afscheid namen, wilde hij me knuffelen en rende hij daarna snel naar z’n kamer omdat hij het niet droog hield. Ondanks alles straalt de oprechtheid ervan af.”

Humor om te ontladen

Er zijn natuurlijk ook dagen dat het minder goed gaat. Maar wie werkt met tbs-patiënten leert veerkrachtig te zijn, bewijst Marco. “Negen van de tien keer is het gewoon een gezellige dienst. Maar een slechte dag en een incident horen er af en toe ook bij. Dan beginnen we daarna gewoon opnieuw. Juist na een incident wordt er veel gelachen op de afdeling. Als een soort ontlading denk ik.” En ook buiten werktijd is het gezellig. “We hebben een leuk team, en gaan regelmatig even wat drinken met de collega’s die dat willen.”

Een werkgever die voor je zorgt

Betekenisvol werk, een fijn team, voldoende uitdaging. Wat wil je nog meer? Natuurlijk zijn goede arbeidsvoorwaarden ook belangrijk. En die heeft Marco bij de Oostvaarderskliniek. “In de top van mijn schaal heb je echt een goed salaris. Bovendien zijn er allerlei regelingen waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je al voor je pensioenleeftijd minder gaan werken met de PAS-regeling en krijg je vanaf je 55ste een onregelmatigheidstoelage, gebaseerd op het aantal onregelmatige diensten dat je in de drie jaar daarvoor hebt gewerkt. Dat zijn fijne voordelen van werken bij justitie.”