Aangesloten klinieken

* FPC de Kijvelanden

* FPC Pompestichting

* FPC de Oostvaarderskliniek

* FPC Rooyse Wissel

* FPC Dr. S. van Mesdag

* FPC Van der Hoeven Kliniek

* FPK Trajectum

* FPK GGZ Drenthe

* FPK Inforsa

* FPK de Woenselse Poort

* CTP Veldzicht

Er zijn 6 FPC’s, 4 FPK’s en een centrum voor Transculturele Psychiatrie (hier worden patiënten behandeld met complexe psychiatrische problemen, die veelal een andere culturele achtergrond hebben).

Wat is een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC)?

Een FPC (tbs-kliniek) is een gesloten instelling waar patiënten verblijven aan wie tbs met dwangverpleging is opgelegd. Het beveiligingsniveau is 4 (zeer hoog). Er is sprake van een gesloten setting met zeer hoge materiële en immateriële beveiligingsmaatregelen. Twee klinieken maken deel uit van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en zijn Rijksinstellingen. Dit zijn CTP Veldzicht en FPC de Oostvaarderskliniek. De overige FPC’s zijn particuliere instellingen.

Wat is een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK)?

Een FPK maakt vaak deel uit van een ggz-instelling (dat geldt niet voor FPK Trajectum). Het is eveneens een gesloten instelling waar onder anderen patiënten verblijven aan wie tbs met dwangverpleging is opgelegd. Het beveiligingsniveau is 3 (hoog), maar minder hoog dan in een FPC. Hier verblijven ook patiënten met ernstige psychiatrische gedragsproblemen met een andere strafrechtelijke maatregel dan tbs.

Wat is een Centrum voor Transculturele Psychiatrie?

CTP Veldzicht in Balkbrug helpt patiënten die veelal een andere culturele achtergrond hebben met complexe psychiatrische problemen. Het beveiligingsniveau is 4 (zeer hoog). Er is sprake van een gesloten setting met zeer hoge materiële en immateriële beveiligingsmaatregelen.