85.314 verlofbewegingen van tbs-patiënten in 2022

85.314 verlofbewegingen van tbs-patiënten in 2022

TBS Nederland heeft vandaag het overzicht ‘Cijfers en Bijzonderheden 2022’ gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven.

TBS Nederland heeft vandaag het overzicht ‘Cijfers en Bijzonderheden 2022’ gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven.

Gemiddeld waren er in 2022 1.536 tbs-patiënten. Er stroomden 199 nieuwe tbs-patiënten in. In 2021 waren dit er 1.490, respectievelijk 148. Ook afgelopen jaar was de druk op tbs-plaatsen hoog. De toenemende instroom in de tbs, stagnerende uitstroom (door een schaarste aan passende uitstroomvoorzieningen) en stijgend aantal omzettingen en hervattingen zijn belangrijke oorzaken. Harry Beintema, Voorzitter inhoudelijk overleg TBS Nederland & Voorzitter raad van bestuur FPC Dr. S. van Mesdag maakt zich zorgen: ‘Mensen zitten onnodig lang in de gevangenis of in een forensisch psychiatrisch centrum en het hele systeem verstopt. Een belangrijk onderdeel van het tbs-systeem is dat de samenleving mensen weer welkom heet als ze daaraan toe zijn. Zodat patiënten kunnen uitstromen naar een vervolgvoorziening of een zelfstandige woning.’


85.314 verlofbewegingen

In 2022 gingen tbs-patiënten in totaal 85.314 keer met verlof. Het aantal verloven per jaar verschilt. Dat komt omdat het aantal patiënten dat in de fase zit dat ze op verlof mogen, per jaar verschilt. Ook mag niet elke patiënt even vaak op verlof. In 10 gevallen waren patiënten niet op tijd op de afgesproken plaats terug. Er waren in 2022 5 onttrekkingen tijdens een begeleid verlof. Het totaal aantal onttrekkingen is daarmee 0,02% van het aantal verloven.

Virtual reality

Hyacinthe van Bussel, algemeen directeur Rooyse Wissel en voorzitter TBS Nederland: ‘Op de arbeidsmarkt hebben we genoeg uitdagingen. Beschikbaarheid van voldoende kwalitatieve medewerkers zijn voor ons een voorwaarde om nieuwe stappen te kunnen zetten. En nadenken over slimme oplossingen. In verschillende klinieken zijn we bezig om nieuwe patiënten via virtual reality kennis te laten maken met de plek waar ze terecht komen. Als forensische sector mogen we weleens wat meer buiten onze muren kijken. Wat kunnen we leren van ChatGPT, big data, etc.  Ja, daar hebben we als sector nog een wereld in te ontdekken en wellicht te winnen.’ 

Lees hier meer over de Cijfers en Bijzonderheden 2022. Ander nieuws uit deze kliniek