Five Days inside bij de Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg van de Pompestichting

Five Days inside bij de Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg van de Pompestichting

Begin september heeft het Tv-programma Five Days Inside gefilmd op de LFPZ locatie van de Pompestichting in Zeeland. In deze documentaireserie verblijft een presentator in een instelling in Nederland waar je normaal niet zomaar binnenkomt.

Begin september heeft het Tv-programma Five Days Inside gefilmd op de LFPZ locatie van de Pompestichting in Zeeland. In deze documentaireserie verblijft een presentator in een instelling in Nederland waar je normaal niet zomaar binnenkomt. Dit met als doel te ervaren hoe het is om daar te werken en te leven. Overdag wordt de presentator door een cameraploeg gevolgd, in de nacht vertrekt de cameraploeg.

Wat is de LFPZ?

LFPZ staat voor Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg, dit vormt een specialisme binnen de TBS met dwangverpleging. Indien een TBS-behandeling niet kan resulteren in resocialisatie omdat de risicos op recidive te hoog blijven bij het wegvallen van een hoogbeveiligde omgeving, kan een verzoek tot LFPZ-plaatsing worden ingediend. Na onafhankelijke toetsing en besluitvorming door het Ministerie, kan een tbs-gestelde een indicatie voor LFPZ worden toegekend. Het doel van de behandeling verandert dan van primair het terugdringen van het recidiverisico en toewerken naar resocialisatie naar het bieden van kwaliteit van leven binnen de noodzakelijke beperkingen. De Pompestichting is de enige aanbieder van deze zorg binnen Nederland en beschikt over twee locaties; de hoofdvestiging in Zeeland (Noord Brabant) en een afdeling binnen PI Vught waarbinnen tbs gestelden verblijven met een LFPZ-status evenals een EVBG-status.

Opnames in de LFPZ

Om erachter te komen hoe het is om te leven binnen de hekken van een tbs-instelling, verbleef presentator Eddy Zoëy begin september vijf dagen intern bij de LFPZ in Zeeland. Hij sprak met verschillende bewoners en medewerkers, wat mooie gesprekken en bijzondere beelden opleverde.

Uitzending bekijken?

Je kunt de uitzending op Videoland terugkijken.

Ander nieuws uit deze kliniek